Discus - Nevoi Esentiale

Discus - Nevoi Esentiale

Salutam cu drag comunitatea pasionatilor de pesti Discus, suntem bucurosi ca am inceput sa scriem. In sfarsit un prim articol in care dorim sa ne adresam tuturor, atat incepatorilor cat si celor experimentati. Acest articol tratează toate aspectele de bază ale păstrării in conditi optime a peștilor Discus raportat cerintelor acestora și se dorește a fi un mic/mare ajutor!  

În general, păstrarea peștilor discus nu este deosebit de dificilă. Cu toate acestea, se poate întâmpla rapid ca o mică neatenție sau o accidentare să devină rapid o problemă. Acest articol are scopul de a vă ajuta să luați în considerare procedura corectă de ținere a Discusilor chiar de la început, astfel încât să nu apară probleme serioase în primul rând.  

Puncte esentiale pentru evitarea si declansarea "Stresului peștilor Discus" - Nu, nu au nevoie de psiholog :) , dar din pacate pentru Discusi ....STRESUL este cea mai mare problema si de aici pleaca majoritatea starilor nefavorabile de sanatate ducand pana la pierderea exemplarelor.

Eliminati din start CAUZA - Evitand factorii de stres

1. Bazin Subdimensionat - pentru necesitatile minime ale Discusilor.

2. Pozitionarea Gresita - Aglomeratia , haosul si agitatia din fata bazinului cu Discusi.

3. Iluminarea Necorespunzatoare - Discusul este Discus nu Scape OLANDEZ ...

4. Demarcații teritoriale - Au si ei nevoie de Intimitatea lor!

5. Calitatea Apei - parametrii stabili permanent - fara modificari bruste - Bazin Stabil/Matur/Ciclat - punct forte in bunastarea si intretinerea pestilor Discus.

6. Suprapopularea Bazinului - Esec TOTAL!

7. Alimentatia Corespunzatoare - Cheia succesului!

8. Arata-le Respect, Ofera-le ce au Nevoie, incearca sa-i intelegi , comunica cu ei si intr-un final iti vor MULTUMI!

BAZINUL/ACVARIUL - potrivit DISCUSULUI

Înainte de a comanda / cumpăra un acvariu, ar trebuii sa stim ce numar de Discusi vrem sa ne incate privirea. Recomandam formula simpla, general acceptată, UN DISCUS la 50-80 de litri de apă. Fiind un peste de grup, va trebuii sa tinem cont ca avem nevoie de 4-6 exemplare, ideal pentru bunastarea grupului si dezvoltarea buna a pestilor acesia se vor simti in largul lor intr-un grup de 6-8 exemplare. De exemplu, pentru un grup de 5 exemplare, sunt necesari 300 de litri de apă pentru a asigura o creștere adecvată speciei. Din experienta un bazin cu o capacitate de 400 de litri ar fi ideal pentru un start bun cu Discusii. Discusul prefera bazine late , nu inguste si inalte , pt ca are nevoie de intimitate si siguranta astfel timem stresul nedorit la distanta de exemplarele noastre. O dimensiune minima recomandata pentru un grup de maxim 6 exemplare ar fi 100cm lungime cu 50cm latime si 50cm inaltime. Cu cat bazinul este mai lung si mai lat cu atat marim suprafata de inot a pestilor, lucru care ne va aduce o crestere armonioasa si sanatoasa a exemplarelor. Important bazinele cu latimea mai mica de 50cm nu se incadreaza la cerintele pestilor DISCUS!!!!

Inca un aspect important, inaltimea standului pe care este situat bazinul nu ar trebuii sa coboare sub 50-60 cm fata de sol, Discusii se vor obisnui foarte greu cu noi daca ne vad in totalitate, comparativ cu ei suntem niste GIGANTI, iar acest lucru ii va tine intr-un stres continu. Ideal ar fi ca baza bazinului/acvariului sa inceapa de la jumatatea corpului nostru in sus.

EXPUNEREA Bazinului in LOCATIE 

Atunci când alegem pozitionarea bazinului/acvariului, in camera/locatie trebuie sa tinem cont de mai mulți factori. Asa cum poate ai intuit din randurile de mai sus, Discusii sunt pesti timizi, cu simturi bine dezvoltate, fiind pesti de grup comunica in permanenta iar daca un individ simte pericol degaja instant hormoni de panica in apa iar acest lucru inrautateste brusc starea de relaxare a tuturor exemplarelor - Nu ne dorim asta sub nici o forma!  Asa ca trebuie sa alegem un loc linistit, ferit de agitatie si traffic abundent. Echipamentele auxiliare deranjante, gen audio-video, ar trebui să fie într-o camera diferită, astfel încât să poată fi acordată toată atenția acvariului.  Ar fi complet greșit să amenajăm un acvariu pe căile de circulație ale casei, de exemplu pe hol, deoarece peștii Discus ar fi expuși la stres permanent. Din acest motiv, o cameră cu mult spațiu este ideala pentru a minimiza mișcările nedorite în fața acvariului.
Dacă spațiul permite, acvariul ar trebui să fie amplasat lângă o racordare de apă sau un canal de scurgere pentru a facilita schimbarea apei. Târarea găleților din baie în sufragerie ar putea, pe termen lung, să complice inutil păstrarea Discusilor și eventual, să provoace conflicte în familie dacă, se face inundatie in timpul mentenantelor.

Iluminatul este o problemă majora......Ilumitaul camerei cat si iluminatul bazinului necorespunzator cerintelor Discusilor - aduc inevitabil o sursa majora de stres pestilor Discus... in timp provocand inbolnavirea exemplarelor. O camera si un bazin iluminat ambiental cu surse de iluminat dimabile din care putem obtine o lumina nederanjanta difuza este alta cheie in mentinerea Discusilor intr-o stare relaxanta si o forma de invidiat. Exclus pozitionarea bazinului/acvariului lângă o fereastră care este orientată spre sud, lumina naturala si puternica a soarelui va transforma mediul bazinului intr-o Mlastina pina de algele verzi și filamentoase iar la scurt timp poate apare o infestare de alge albastre-verzi......dezastru total.(In aceasta faza deja tot mediul este compromis find necesara restartarea acvariului.... dupa ce curatam totul temeinic, decor daca se mai poate salva, echipamente si geamurile bazinului)

Trebuie să evitam schimbările bruște de lumină, mai ales in afara programului de iluminare (maxim 10h/zi pentru Discusi) când peștii discus se odihnesc seara. Aprinderea luminilor în acest moment poate surprinde total exemplarele panicandu-i total, acestia vor reactiona prin inot haotic si se pot lovii extrem de puternic de decoruri sau geamurile acvariului provacandu-si rani de multe ori fatale sau in unele cazuri chiar pot să sară din bazin. Recomandam folosirea lampilor dimabile, alimentate dintr-un timer setat cat se poate de precis pentru stimularea cat mai naturala a ciclului zi/noapte. Totodata pe perioada noptii nu este indicat sa se lase bazinul in bezna totala, lasati o lumina slaba, de veghe, aprinsa in camera. 

SETUP-ul Bazinului, echipamente, decoruri

Inainte de a incepe amenajarea acvariului cu Discusi, trebuie sa tinem cont de doua aspecte extrem de importante: 

1. Discusii tineri cu dimensiunea corpului de la 5-6cm (3luni) pana la dimensiunea de 10-12cm (6luni) au nevoie de bazine cat mai sterile ( fara decoruri, substrat, plante .....). Pentru o crestere armonioasa si dezvoltarea corecta, un mediu steril ajuta la admistrarea a mai multor mese zilnice, faciliteaza mentenantele (schimburile de apa mai dese in aceasta perioada de crestere extrem de importanta pentru Discus) si ne ofera un mediu mult mai curat, lipsit de incarcatura bacteriana nedorita iar parametrii apei sunt mult mai usor controlabili. Iar un aspect important, deparazitarile periodice necesare la anumite praguri de crestere a discusilor se pot face mai usor iar efectul acestora este optim in mediul steril asupra organismului Discusului.

2. Discusii sub - adulti trecuti de varsta de 8luni si cu o dimensiune corporala de 13-14 cm sunt perfect adaptabili intr-un bazin de prezentare decorat cu substrat, roci (necalcaroase) aferente mediului -discusilor, lemne si buturugi naturale si anumite plante rezistente temperaturii ridicate si ilumirarii difuze a bazinelor cu Discusi. Aici pestii se pot hrani doar cu doua mese bine echilibrate pe zi (asigurand necesitatea zilnica nutritionala a discusului adult si sub-adult) iar mentenanta acvariului se poate reduce la 1-2 schimburi de apa per saptamana.

In ambele cazuri mentionate mai sus, trebuie tinut cont ca pestii Discus, au nevoie de o apa curata, improspatata periodic, un mediu cat se poate de echilibrat cu o filtrare chimica-biologica buna si stabila. Pentru a simplifica lucrurile si a putea oferi un start al bazinului fara batai de cap avem nevoie de o sursa de apa buna, nu in toate zonele sursa de apa de la robinet este ok si chiar daca in unele localitati pare ok, aceasta nu este stabila permanent ....Ideal ar fi sa stocam si prepara apa de la robinet inainte de introducerea in Bazinele cu discusi. Recomandam un sistem de stocare/decantare de minim 50% din volumul Bazinului sau a sistemelor de Bazine ( daca se intentioneaza mai multe...)  Da, stiu majoritatea abia avem un spatiu pt Bazinul propriuzis......Dar daca se doresc Discusi in forme optime si stare buna de sanatate, nu prea avem alternative benefice!

Revenind la sistemul de stocare/preparea a apei avem nevoie de:

- Un recipient de preferat din Plastic (Cuva, Butoi, rezervor....) cu o capacitate minima de 50% fata de Acvariul / Bazinele in care tinem Discusii  ... de exemplu daca avem 1000lilti de apa in acvarii, Decantorul nostru va trebui sa aibe 500litri.

- Un sistem de prefiltrare a apei de la retea , format din minim doua recipiente cu cartuse filtrante de 10inchi ( un cartus pentru sedimente si un cartus cu carbune activ) Acestea se schimba periodic, in functie de volumul de apa consumat.

- Un incalzitor setat cu doua grade in plus fata de temperatura din acvarii (28grade celsius)

- O pompa de recirculare a apei permanent in interiorul decantorului.

- O pompa de aer conectata la o piatra/difuzor de aer, care ne va asigura in permanenta o aerare puternica in recipientul decantor.

Decatorul se va umple doar cu apa rece pt ca apa rece din retea este mult mai calitativa fata de apa calda! Apa din recipient se poate folosi fara grij dupa circa 12h de stat in vasul decantor cu toate echipamentele mentionate mai sus pornite. Apa rezultata va fi o apa buna pt discusi, lipsita de clor, metale grele, impuritati, incalzita la temperatura ideala pentru schimb si foarte aerata.

Acest sistem ne va scutii de multe probleme cauzate de o sursa proasta de apa, vom avea Discusi sanatosi cu pofta de mancare si mereu in forma.

______________________________________________________

#discusmania by George Dan #exclusiv pentru #discusmaniaShop

IMPORTANT: Mai sunt cateva puncte Cheie de adaugat acestui ARTICOL, il publicam asa si il lasam deschis pentru Continuare :) Pe Curand!

 

 

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.